Fira thanksgiving

En högtid som inte behöver vare sig smällare eller raketer är thanksgiving. Det är främst i USA som detta firas, men det kommer mer och mer i Sverige med! I år, 2020 är thanksgiving den 26 november. En familjemiddag på Thanksgiving kretsar kring en helstekt kalkon, ofta med en fyllning av till exempel äpplen eller örter och lök. Tillbehören kan vara sötpotatis i olika former, brysselkål, en god sky och tranbärssås.

Från början var detta en skördefest med religiösa inslag, men högtiden firas även som tacksägelse för grundandet av nationen. I Sverige har vi haft skördefester förr.  Den svenska Tacksägelsedagen är en av kyrkoårets helgdagar, och firas andra söndagen i oktober. Förr tackade bönderna Gud för årets skörd, och kom till kyrkan med gåvor som äpplen och rotfrukter. På vissa platser i Sverige hålls fortfarande skördefester på Tacksägelsedagen.

De senaste decennierna har det amerikanska firandet av Thanksgiving gjort avtryck även i Sverige, främst bland amerikaner bosatta här, men också bland svenskar.

Varför firas Thanksgiving?

Historien om Thanksgiving i USA är ganska så komplicerad. Många vet att det "har med pilgrimer" att göra. Men så här är det.Första gången firades den enligt traditionen av ursprungsbefolkningen och pilgrimer från England 1621 i Plymouth, New England. Men det kan lika gärna ha varit i Florida 1565 eller Virginia 1619.

Sen var det inte någon som direkt brydde sig att fira denna dagen. Inte förrän cirka 200 år senare! Första gången Thanksgiving blev en nationell högtid i USA var när president Abraham Lincoln etablerade detta 1863. Då för att fira grundarna av USA och framgångarna i det amerikanska inbördeskriget.

Formellt så blev Thanksgiving en officiell högtid i USA 1789, när George Washington proklamerade 26 november som en dag av tacksägelse och bön.

I dag är Thanksgiving en stor familjehögtid i USA som blandar skördefest med olika religiösa, sekulära och kulturella inslag som tillkommit och smält samman under åren som till exempel parader och amerikansk fotboll.

Laga den rätta maten

Maten på denna högtidsdag är som sagt kretsad kring kalkonen, gärna "stuffed" med en massa goda saker som äpplen eller örter och lök. Sedan är det även en massa goda tillbehör så som sötpotatis i olika former, brysselkål, en god sky och tranbärssås.

Så här gör du helstekt kalkon:

Ingredienser till utsidan
1 kalkon, helst färsk, annars tinad (ca 5 kg)
1 citron
0.5 dl smör
salt och peppar
kinesisk soya
Ingredienser till insidan
2 dl vitt bröd, finsmulat
2 dl calvados
1 msk salt
1 tsk peppar
2 gul lök, finhackat
3 st äpple, finhackade
2 dl färska örter, till exempel salvia, oregano, timjan och persilja, hackade
Gör så här
Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och stoppa den inuti kalkonen.
Bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Lägg kalkonen i en ugnsfast form.
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Salta och peppra.
Stek i ugnen, 225 grader, i 30 minuter med bröstsidan uppåt. Ta ut och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morätter och enbär i formen. Vänd på kalkonen (nu med ryggsidan uppåt).
Sätt in i ugnen. Beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon, innertemperaturen på bröstköttet bör vara 65 grader och 75 grader på lårköttet.
Vänd kalkonen sista halvtimmen (med bröstsidan uppåt) för att få fin färg.
Låt kalkonen vila under folie en stund innan du skär upp den. Servera fyllningen som tillbehör.

Sötpotatismos

Ingredienser
1 kg sötpotatis
100 g smör
0.5 krm muskot
salt och svartpeppar, efter smak
Gör så här
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Koka i cirka 15 minuter eller tills bitarna är genomkokta och mjuka.
Pressa sönder sötpotatisen men en träslev, skär smöret i kuber och blanda ner i moset så det smälter. Rör så det blir hyfsat slätt.
Riv i muskot och smaka av med salt och svartpeppar.

Sedan finns det även gott om massa andra bra recept för ditt alldeles egen thanksgivingfirande. Kanske du kan skapa en ny tradition i ditt hem med din familj?

20 Nov 2020