Berätta vad du har upplevt med fyrverkerier och smällare. Du kan underteckna anonymt, men vi vill ha ditt namn som brukligt är.

Maila till: info@stokk.skk.se eller sture.r.engstrom@telia.com

Ur "Antismällarkampanjen" som resulterade i förbud mot försäljning av smällare.

Nedanstående är citat från ett sammandrag av Gunnar Löfberg från år 2000. Ingenting pekar på att siffrorna har minskat, snarare tvärt om. Numera har vi "smällarna" d.v.s. bomber, granater, krevader, monterade på raketer istället. Produktutveckling kallas denna sjuka del av fri företagsamhet.

"Omkring en tredjedel av våra 800 000 hundar är skotträdda och har farit illa av smällare. 35 000 behöver medicinering med psykofarmaka varje gång smällandet brakat lös. Det har förvandlat trevliga högtider till en plåga för såväl hundar som deras ägare. Men inte bara hundar har farit illa av smällare. Mellan 400 och 500 personer har skadats fysiskt så illa av smällare och fyrverkeripjäser att de måste uppsöka akutsjukvård. De flesta av dem har varit barn och ungdomar. Hur många som skadats lindrigare och kunnat tas om hand på vårdcentraler eller i hemmet vet vi inte.

Utöver dessa skador har omkring 3000 ungdomar fått hörselskador varje år på grund av smällare. Många flyktingar från krigsdrabbade länder har upplevt ljuden av smällare som mycket oroväckande liksom en del äldre människor. Med detta beslut sällar sig Sverige till de allt fler länder som har förbjudit smällare. I Norden har de övriga länderna förbud sedan tidigare. När väl förbudet efterlevs kommer det att innebära minskat lidande för såväl djur som människor och att samhället besparas onödiga kostnader."/Gunnar Löfberg

---------------

2 januari 2012

Hej!
Björn Johansson heter jag och vill personligen meddela att jag stöder
detta fullt ut, jag tycker mest att det är onödigt och en tradition som
skulle kunna ändras till någonting annat.
Att fira att det är nytt år är ju inget fel med det, men den här typen av firande skapar mer problem än vad det är värt.
Bra webbsida med många intressanta åsikter
.

---------------

1 januari 2012

Hej! Nu är nyårsafton passerad, och det blev kanske inte riktigt så illa som vi befarat, men inte långt ifrån. Det smällde sporadiskt från ungefär 16.00, och strax före midnatt drog det igång ordentligt. Jag gick till 2 av våra grannar och talade om att det faktiskt är förbjudet enligt lag att skjuta fyrverkerier i tätbebyggt område. De första jag var hos var nog precis klara när jag kom dit, men jag fick ändå höra någon standardfras som t.ex. att det är ju andra runt omkring som också skjuter. Nåja, de var klara i alla fall. Började gå hemåt och tänkte att det kanske blir värre än så här, men då börjar ett par andra grannar på andra sidan kvarteret att skjuta. Jag går dit också för att tala om att det inte är tillåtet, när jag kommer dit så visar det sig också att det är några som också skjuter av fyrverkerier. Det första som händer innan jag ens gått fram till dem är att en raket vänder i luften och slår ner i marken ungefär 3 meter framför de som står och tittar på, där smäller den av sina ”stjärnor” eller vad det nu kallas. Hör bara hur de skrattar och säger, det var nära det. Går i alla fall fram till de vuxna som skjuter. Det första jag märker är att de naturligtvis inte är nyktra. Jag frågar dem om de har roligt, och det har de. Jag säger då att det har inte vi och våran hund, utan att hon ligger ihopkrupen och skakar av rädsla. Då börjar de flesta vuxna gå till ”försvar”, och jag får alla de fraser som jag läst om. Att vi ska droga hunden, stoppa något i öronen eller åka ut mitt ut i skogen och sätta oss för att fira nyår. Efter lite ordväxling så talar jag i alla fall om att jag kommer ringa polisen när jag kommer hem, och går sedan därifrån. På vägen hem tänker jag att om de inte skjuter något mer så ringer jag inte, men så fort jag kommit från deras baksida och fram på gatan så smäller de av de värsta de har, så det skallrar i rutorna runt omkring. Jag kommer i alla fall hem och tar telefon och ringer polisen. (Jag vet ju att det är förbjudet enligt att skjuta utan tillstånd, jag har gjort allt jag kan för att det på min sida. Jag har sökt på nätet, och till och med e-postat länsstyrelsen och fått till svar att visst gäller det som djurskyddsmyndigheten sammanställt.) Döm om min förvåning när jag från polisen får höra att det inte är krav på tillstånd enligt de ”interna” regler inom polisen som de har till sitt förfogande och går efter när man ringer. Blir bara så j**la arg på sånt. Gjorde i alla fall min anmälan, dock inte mot någon specifik, utan en allmän om att det skjuts runt omkring. Polisen jag pratar med frågar om jag vill ha status-uppdateringar hur det går med min anmälan, men jag svarar bara att det är ju ingen ide eftersom den kommer att avskrivas med en gång. Jag har i alla fall gjort något för att få det med i deras statistik. Per J / Åmål

---------------

1 januari 2012

Man blir sååå frustrerad över maktlösheten….

Vi har haft en så trevlig nyårsafton som man kan ha när en av familjemedlemmarna plågas och lider flera dagar före och efter tolvslaget. Timmarna runt tolvslaget kulminerar lidandet till total panik…

Detta förbannade smällande som börjar minst en vecka innan nyår… Det gör att det knappt går att vara ute med hunden längre eftersom hon är så rädd att hon bara vill springa och gömma sig överallt i stället för att låta sig rastas. På nyårsafton går det inte att uppleva 10 tysta sekunder utan det smäller i princip oavbrutet och runt tolvslaget känns det som hela omgivningen exploderar. (Man undrar hur människor med krigstrauman klarar ett tolvslag?)

Det hysteriska smällandet, där man inte är i närheten av att tänka till och visa hänsyn till djur och rädda människor, måste vara ett tecken på vårt ekonomiska överflöd. Om man tycker att det är så kul att elda upp sina pengar skulle det kanske kunna börja fundera över om det inte skulle vara ok att halvera inköpet av explosiva varor varje år och skänka den andra halvan av pengarna till välgörande ändamål? Det finns ju t.ex. massor av barn i världen som far illa och där pengarna skulle göra betydligt bättre nytta än att eldas upp till en kort glädje för avskjutaren och de omkringstående och till svår ångest för massor av andra små och stora individer. Eller ligger det i tjusningen att skjuta smällare och fyrverkerier att det leder till svårt djurplågeri och ångest även för många människor? Det har man ju svårt att tro. Man skulle vilja tro att det beror på att de inte förstår hur eländigt många har det runt nyår så frågan är hur man ska kunna nå allmänheten och vädja till samhället att inte tillåta smällande annat än högst en kvart runt tolvslaget. Det enklaste vore om det inte var tillåtet för privatpersoner utan att samhället ordnade ett fyrverkeri för alla som inte kan fira nyår utan himmelska färgexplosioner och som alla vi andra kunde hålla oss borta ifrån. Som det är idag går det inte att komma undan vansinnet….

Många små killar (både yngre och äldre) är näst intill besatta av det pyrotekniska – det är förmodligen något genetiskt sedan stenåldern som gör att elden fascinerar många… Man undrar dock hur föräldrarna tänker som köper smällare till sina barn och låter dem vara ute och tända på större delen av jullovet? Hoppas en och annan av dem som blir sittande på en akutmottagning med sin ledsna unge med skadade fingrar/händer/ansikte/ögon/öron får lite tid där att tänka till…

Finns det någon möjlighet att skapa fyrverkeri- och smällarfria områden som är så stora så att de som inte vill höra och se smällare och fyrverkerier kan få komma undan? Hoppas på det till nästa nyårsafton…./Susanne

 

---------------

29 december 2011 Kl 18.00

och det smäller regelbundet och kommer väl att göra så ett par dagar in på det nya året.

Sitter nu hemma med min labrador, och hon är fullständigt livrädd har gett henne 2 St Nozian 25 mg lugnande tabletter.
Tv,n är på högsta volym för att minska ljudet utifrån.
Skulle vara så tacksam om ni som skjuter fyrverkerier och smällare gör det den 30/12 vid 12 tiden för att fira in det nya året.
Så att min labrador och andra skotträdda hundar, djur, kan vara lugna dom dagarna innan och efter nyår.
/Mats o labben Möndal

 

---------------

28 december 2011

Hej

Jag vill berätta om hur det var förra Nyårsafton 2010 här på Bruket i Kramfors.
"Det var KRIG på Nyårsafton 2010 i över 1½ timma på Bruket i Kramfors!!!
Postlådorna sprängdes sönder...
Jag tycker att det var väldigt otrevligt med dessa fyrverkerier och smällare som dundrade på i över 1½ timma...
Mitt emellan husen nära broarna i bostadsområdet höll de till, de som tryckte iväg alla fyrverkerier.
Jag bara väntade att något skulle komma emot mitt köksfönster..
Inte en endaste av alla och det var ca 10-15 st ungdomar i 20-25 årsåldern som var med på det hela; Inte någon enda av dem, tog hänsyn till varken katter, hundar, vilda djur i skogen eller människor...
Jag har själv flera katter och de blev så rädd och fick vara rädd i 1½ timma och jag själv var livrädd att någon raket skulle törna mot mitt fönster eller att det skulle börja att brinna i något av alla trähusen....för vissa raketer for mot husen.
Jag fick ingen lugn Nyårsafton vid 00:00-slaget och 1½ timma framöver!
Jag hoppas att det inte blir en REPRIS nu på Nyårsafton, av det som var förra Nyårsafton!
Jag tycker att människor i den åldern borde vara så pass mogen, så att de har förmåga och förstånd till att ta hänsyn till andra människor och djur och inte stå mitt i ett bostadsområde och trycka iväg raketer!
Ingen plockade bort skiten som låg kvar på backen ens, utan det fick vaktmästaren göra!"/Monica

 

---------------

26 december 2011

Här i Söderhamn har det varit för jävligt rent ut sagt. Under mina sextio år som jag bott här har det väl aldrig skjutits julveckan och julafton, men det har det gjort i år. Och detta efter att en liten närlivsaffär fick tillstånd att sälja fyrverkerier.
Jag är så less och hur det kommer att bli under kommande vecka, jag bara gruvar mig, vår stackars hund blir “mindre och mindre” varje dag som går. Kommunen hade en artikel för en vecka sen där dom tycker att folk får smälla bäst dom vill, trots protester från flera djurägare. /Trött

 

---------------

31 december 2010

Hej.
Vi är ett äldre par som haft hästuppfödning på vår gård på Gotland.
Periodvis har märrarna gått på lösdrift på stora områden med tillgång till öppet stall. Mer än en gång har jag hängt i grimskaft på stegrande hysteriska märrar när raketbloss regnat ner över oss.
När vi stallat in våra märrar under nyårsnatten, har de stegrat sig och sparkat bakut vid grannarnas raketavfyrande.
Risken har om möjligt varit ännu större att de skulle skada sig, jämfört med när de gick ute.
Jag har i förväg bönat och bett grannarna att ta hänsyn, men nöjet att skjuta av raketer har varit större än hänsynen till djuren.
Sista nyåret vi höll hästar, sprang jag över till en granne för att få honom att sluta, då en av hästarna föll i sina fåfänga försök att undkomma det upplevda hotet.
Grannen försökte bjuda mig på en grogg och sa att den som inte kan ta hand om djur ska inte ha några.
Jag blev så arg att jag bara vände på klacken och gick gråtande därifrån.
En av våra labradorer låg skälvande under en säng. Vi var ju ute för att försöka lugna hästarna.
Trots att vi inte längre har hästar på gården, känner vi en stor ilska över det aningslösa uppskjutandet av fyrverkerier.
I varje stall, i varje ladugård runt om i Sverige finns hysteriskt rädda djur.
Nöjet av att se fyrverkerierna kan aldrig uppvägas av den ångest både vilda och tama djur upplever.
Förbjud eländet för gott!/ Karin

 

---------------

31 december 2010

Hej! Ännu en nyår som man våndas i veckor innan för man vet att den dagen skulle man vilja stryka ur almanackan då den bara innebär rädsla och skräck för vår hund. Vid minsta ljud av raketer och dyl blir vår hund, blandning mellan schäfer och bordercollie alldeles panikslagen och det går inte att lugna henne. Värst är när människor skjuter raketer och dyl innan tolvslaget då man blir helt oskyddad. Grannens barn roade sig med sånt igår och vi var ute och försökte prata med dem men de enda vi fick till svar var....inte några trevliga ord tyvärr. Ångrar att vi skaffade hund då det inte finns något som kan skydda oss med skräckslagna hundar. Som vanligt måste vi sticka ut i skogen och sitta i mörkret för att fira in det nya året. Undrar hur det känns att vara hemma ett år. Minns inte längre.
MVH/Catarina

---------------

30 december 2010

Hej!
Det är så bra med denna sidan, att något tar tag i smällandet. Det är inte bara djur utan även människor som lider denna helg. Själv fick jag tinnitus av en smällare när jag var 26år gammal för att jag råkade befinna mig på fel plats. Det var inomhus när en person fick för sig att smälla av en hemmagjord smällare. Snälla sluta sälja till minderåriga och att det skjuts så mycket både innan och efter tolvslaget. Det kan väl begränsas. Själv får vi åka iväg till "skyddat" ställe för att vi klarar inte av tolvslaget och kvällen......... det är konstigt att det är tillåtet att människor går omkring med "vapenliknande" föremål på gatorna. /
Mvh Viktoria
 

---------------

30 december 2010

Jag skriver under...
..på att smällare borde förbjudas.
Eller i alla fall skulle det begränsas och bara få smällas på vissa utvalda ställen av kunnigt och utbildat folk under en bestämd tid.
På så vis hade djurägare haft en mycket större möjlighet att ha sina djur i ett lugnt område, rädda människor slapp utsättas för ännu mer trauma plus att hundratals skulle undgå att bli skadade.
/Ingmarie Nilsson

 

---------------

15 april 2010

Det är mycket märkligt att det över huvud taget är tillåtet med smällare och fyrverkerier. De säljs (eller langas) i mycket stor utsträckning till barn, de innehåller farliga tungmetaller, de orsakar enorm nedsmutsning och det är många, både djur och människor som är livrädda. Det är lika märkligt att någon VILL ha dem, de är dyra och glädjen är över på någon minut.
L Eriksson
Bagarmossen

 

---------------

15 april 2010

Jag stödjer kravet om omedelbart stopp för allt pangande! 

Helena Palmgren

Djurägare i Mölndal

 

---------------

4 Jan 2010

Min tro är att man nog bör använda sig av miljöaspekten för att få politikerna att lyssna på att en lagändring måste till. Det är ju stora mängder tungmetaller som sprids vind för våg i och med fyrverkeriuppfyrningarna, vilket ju bidrar till förgiftning av miljön. Och nu när klimatdebatten verkligen är uppe på tapeten, så bör man dra i dessa trådar.
Jag arbetar sedan tio år tillbaks med miljökemifrågor (både tungmetaller och petroleumprodukter) på förorenade områden.
 
Min önskan är att fyrverkerier och smällare totalförbjuds till försäljning till allmänheten. Enbart certifierade personer med särskilt tillstånd ska kunna köpa dessa, och då ska dessa avfyra fyrverkerierna på nyårsaftonens tolvslag på någon särskild anvisad plats i kommunen, där den befolkning som vill kan samlas där vid 12-slaget. På samma sätt som görs i samband med majbrasorna, som här i Stockholmsområdet inte är något stort bekymmer för min hund. För då blir det lugnare för djuren som inte behöver vara i närheten av denna plats, samtidigt som risken för övriga skador (bortskjutna händer/ögon, och husbränder) minimeras.
Mvh, Magdalena

---------------

2 Jan 2010

Hej

Här i Spånga, Stockholm tycker jag nog att smällandet varit något lindrigare i år än tidigare år. Ändå smäller och mullrar det oavbrutet som en ljudkuliss hela tiden. Det är aldrig tyst. Hela tiden förföljs jag av rädslan att någon ska kasta en smällare, efter mig, vilket inträffat.

Vi brukar åka bort över nyår och till vårt fritidsboende på en fäbod. Där har vi varit tämligen förskonade, men just i år har det knattrat och smällt osedvanligt mycket, vilket just föranlett ett brev till samfällighetens styrelse. Det är fullständigt skruvat att inte en fäbod mitt i naturen inte kan få vara fritt från dessa pyrotekniska varor.

Idag tog jag en morgonpromenad genom ett underbart vintrigt Spånga och förbi videobutiken som redan i oktober hänger upp sina färgglada reklamlakan om Svea fyrverkerier.

Utanför videobutiken ligger drivor med kartonger och utbrunna fyrverkeripjäser. De brukar inte ligga där en dag utan i flera veckor. Funderade i ett svagt ögonblick om jag skulle knöla ner skräpet i deras filmbrevlåda.  Hur i hela fridens namn kan en k-märkt fastighet som Spångafolkan där det brukar hållas alla möjliga tillställningar få inrymma ett helt lager med fyrverkeripjäser?

Spångafolkan har dessutom en obemannad Preem-mack 50 meter bort.

Om detta har jag skrivit till både Stockholm Stad och Räddningstjänsten, men inte en tjänsteman verkar tycka det är orimligt på något sätt.

I våras, en alldeles vanlig torsdagskväll, kom jag joggandes med familjens fyrbening. I en villa mittemot Sundbyskolan skickar de boende helt plötsligt upp en nyårsraket som slår ut sin ljuskaskad precis ovanför mig och hunden. Jag ropade en del väl valda tillmälen till de smällande och sprang sedan hem och ringde västerortspolisen som tog upp anmälan.

Är det något jag önskar mig under 2010 så är det ett förbud mot nyårsraketer och smällare i vart fall för privat bruk. Det är förmodligen en ouppnåelig dröm. Å andra sidan, kan man lyckas med att förbjuda rökning inte bara på restauranger i Sverige utan även på Irländska pubar, borde det ju inte vara en utopi i att kräva lite ljudsanering. Det måste väl också, för allt smör i Småland finnas någon slags förnuft i att om man köper ekologisk mjölk och förbjuder dubbdäck på Hornsgatan, kan det inte vara okej att förorena både ljud, luft och vatten med pyrotekniska varor? / Lil

---------------

1 Jan 2010

Hej!

Nyårshelgen måste vara de legala djurplågarnas helg. Utan att blinka smäller dom av raketer, smällare, smatterband o.s.v., utan hänsyn till husdjur och vilda djur.

Vi överlevde den här nyårshelgen också, rädda katter som ligger och morrar (+ min rädsla att dom ska smita ut och komma bort)

Hästar med diarré, en som står och skakar så svetten rinner och en som springer runt runt i boxen med uppspärrade ögon.

Det mest otroliga är att det är människor med egna djur som smäller, utan tanke på andras djur. ( En eloge till de vänliga själar som säger till att de ska och vilken tid de tänker smälla! Tack för det.)

Det spelar ingen roll om man bor på landet eller i stan, smällas ska det. Tänk om alla kunde hålla sig till en tid och alla ”vackra” raketer kunde fyras av då, så det slapp bli en utdragen plåga under flera timmar, då djuren stressar upp sig mer och mer.

Nu ska jag skyffla ut boxarna och försöka tvätta ren väggarna. Jag älskar nyår, tur att det snart blir sista april snart så jag får storstäda ur boxarna igen.

/ Anett

---------------

1 Jan 2010

Hej!
Jag vill börja med att säga att vi måste agera starkare mot de som tillverkar smällare! Jag föreslår att vi ringer ner dom, och skriver brev om vad vi tycker och upplever som hundägare, eller annan person som lider av smällandet!
Det är konstigt att det är förbjudet med smällare, samtidigt som det smäller så mycket! I år var det värre än vanligt! T.o.m. mina hundar, som inte är skotträdda, reagerade och blev rädda och skällde när det kom raketer som smällde för högt! Och två grannars hundar är väldigt rädda!
Det måste bli ett slut på detta högljudda smällande! Lagen måste skärpas!!!! De som tillverkar smällare måste ta sitt ansvar och inte tillverka raketer som smäller! Många barn och ungdomar smäller, och jag har ideligen fått säga till dom när jag kommer med mina hundar. Dom är faktiskt förstående och håller upp med sitt smällande en liten stund. Föräldrar måste göras medvetna och inte låta sina barn använda smällare fritt.
Imorgon tänker jag leta upp fyrverkeritillverkare och ringa dom och säga vad jag tycker! Gör det du också!!! Mvh/Maria

---------------

1 Jan 2010

Klockan är snart ett på det nya året - min hund skakar som ett asplöv än...Och ändå bor vi på landet!!!  Jag har under de två nyårsaftnar jag haft henne försökt ignorera hennes rädsla och vara som vanligt.. Men det är svårt - hon hör tjuten och smällarna och reagerar väldigt hårt..
Av mina fem katter har tre legat och tryckt bakom soffan - två av dom såg mer döda ut - stela av skräck.. Den tredje använde blicken i alla fall.. De två yngsta katterna var oberörda tack och lov.. Kaninerna i sina uteburar har jag inte vågat gå titta på än.. ska göra det snart.. Hoppas dom kunnat känna sig trygga i sina bon..
Min första hund var skottfast och jag tränade mycket med henne.. Tills en incident hände och hon blev då mycket skotträdd.. Hennes hjärta la av en valborg kväll kl 19 då några ungar lekte med smällare....  Det var en FRUKTANSVÄRD upplevelse... Älskade henne som mitt barn och jag är nu livrädd att rädslan på min nuvarande hund ska byggas upp med åren på henne att nåt liknande ska hända...
VARFÖR tar grannar på landet inte mer hänsyn?? VARFÖR informerar inte säljarna av raketer sina kunder vad dom måste tänka på?? Borde vara lag på det! Och ut med information till skolorna - gå runt i klasserna och berätta för barnen vad som händer när man använder fyrverkerier! Barnen är ofta så mycket klokare än sina föräldrar och har också en stor talan hemma!
Kommunen borde gå ut med lappar på anslagstavlor - helsidesinfo i lokaltidningar!! Mvh/ Lotta Andersson, Skokloster

---------------

31 Dec 2009

Hej!
Ja, det är ju även de stackars lantdjuren som får lida. Ta en häst till exempel, ett djur med kraftig flyktinstinkt.
Där står de i sitt stall, instängda medan det dundrar och smäller utanför, och ingenstans att ta vägen.
Jag upplevde  ett skräckexempel för många år sedan, när grannens ungar fått order om att gå ner på stallplanen och smälla!
Då var de inte för nära huset pga brandrisken, men herregud de var mitt emellan sitt eget, och vårt stall!
Handen på hjärtat, hur många sitter hos sina hästar (och andra lantdjur) när människan "roar" sig...
Jag gör det, medan maken sitter inne med våra 3 hundar.
Minns inte om vi firat nåt nyår tillsammans, jo kanske när vi bodde i stan, och hade katt. Men vi firade ändå utan smällare och raketer.
Dessutom är det ett otyg att plocka reda på från ängsmarkerna, för att slippa få det i höbalar och maskiner!
Samt att när spriten går in, går förståndet ur...
Vi har plockat reda på raketskräp; 20 m från stallet, 1½ m från höladan, 5 m från bilen...
Dessutom förstör man ju numera alla helger med detta otyg.
Vi har ju den vackra från början stillsamma lyskvällen på hösten, som även vi kunde njuta av med marschaller och lyktor i mängder.
En vacker kväll för att tacka sommaren och välkomna hösten, men den blev nästan omgående förstörd, av detta eländes raketer.
Så jag undrar, hur kan man tillåta något som både människor och djur lider av, som är brandfarlig, med sprängverkan och handhas av onyktra människor!/Anna-Lena Hansson Söderhamn

---------------

30 Dec 2009

Jag hatar verkligen Nyår och allt vad det innebär, vi har 4 hundar och jag vet inte ens om dom är rädda men förmodligen är dom det, för vår gamla tik blir hysterisk vid åska! Hundarna får klara sig själva vid tolvslaget tyvärr.
 
Anledningen till att jag inte vet om hundarna är rädda för smällare är, vi föder upp hästar och våra dräktiga ston och unghästar går på lösdrift. Det som tolvslaget gör med de 18 hästar som går ute är helt fullständigt hysteriskt.
Första året då vi hade flyttat hit visste vi inte vilket helvete det blir på natten, ett av våra ston sprang sig så fördärvad i hagen löddret skummade i hela hennes ansikte och hon kunde inte längre se vart hon sprang. Vi får ägna större delen av nyårsafton att förbereda oss, spika upp tillfälliga boxar i gångarna packa in hästar i stallet, ha alla strålkastare laddade, förbereda med mat till hästarna.
 
Sen är hela familjen ute och passar varsin lösdrift med telefonkontakt sinsemellan!!
 
Hur kan Sveriges djurskydd tillåta att detta får pågå, här kommer folk från länsstyrelsen och gnäller om en cm hit eller dit så inte hästen ska skada sig på inredningar, när man sen tillåter alla dessa berusade män som skjuter för glatta livet.
Vi tycker det är bra att man skjuter flera veckor innan, då hinner hästarna vänja sig vid att det smäller, men det finns inget som kan förbereda en häst på det som händer vid tolvslaget. Vi kan sedan gå och plocka tomhylsor i hagarna dagen efter när andra sover bakruset av sig.
 
Fyrverkerier ska kommunerna ta hand om, det ska finnas en plats anvisad långt från gårdar och bebyggelse och man ska ha tillstånd.
Jag har svår ångest långt innan. I år är det extra jobbigt då marken är knagglig och frusen, då har hästarna svårt att ta sig fram på ett säkert sätt, vilket innebär att risken för brutna ben är stor, och ett brutet ben är lika med döden för en häst.
 
Jag vill ha till ett förbud omgående mot allmänt fyrverkerier, och Mönsterås Kommun där vi bor, gör något NU!
 
Jag ska sprida denna hemsida till alla jag känner och hoppas att vi gemensamt kan få ett stopp på skjutandet!
 
Agnetha
Arhults Stuteri

 

---------------

28 Dec 2009
Hej alla Ni som jobbar mot fyrverkerier.
 
 Det var dagarna innan nyår 2008-2009 som det startade.
Knallarna ekade mellan husen ock min laika gick o lade
sig i hallen på det enda stället där det inte finns fönster.
Hon skakade och var nästan inte kontaktbar.
Vi hade tidigare bott ute på landet och varit förskonade mot
fyrverkerier men så fick husse cancer och vi flyttade till lä-
genhet.
Så kom nyårsafton, det blev eftermiddag och helvetet när-
made sig.
När mörkret föll kom de första smällarna och Aja (laikan)
gick omedelbart till hörnan i hallen. Då fick jag en ide, en
riktigt dålig sådan. Jag kopplade hunden och tog ut henne.
Hon gick frivilligt för hon trodde vi skulle till bilen. När hon så
märkte att vi inte skulle dit kröp hon längs marken hela vägen
tillbaka in. Så när vi kom in drog jag för gardinerna i hela lä-
genheten men Aja låg i hallen och skakade. När klockan när-
made sig tolvslaget övergick smällandet till ett krigsliknande
ljud när även raketerna blandade sig i. Då fick Aja panik hon
kom först till sängen tillbaka ut i hallen så en runda ut i köket.
Så höll hon på varv efter varv. Tillslut lade hon sig hos mig och
bara skakade. Till slut var det över. Då gick hon tillbaka till hal-
len och låg där resten av natten. De nästkommande dagarna
skulle resterna av smällarna ju användas. Varenda gång det
small gick hunden till hallen och låg där och skakade. Det räckte 
med en smäll så låg hon där. Nu är det på gång igen men jag
tänker aldrig utsätta henne för det igen. Så nu har vi hyrt en
lantgård över nyåret. På ett garanterat smällar och raketfritt ställe.
Tilläggas kan att Aja som är uppväxt med bösskott nu vill hem
när det smäller i skogen om det inte är husse som skjuter.
 
Med en önskan om ett fyrverkerifritt nyår/ C.J.
 

---------------

28 Dec 2009

 

Hej!
Har skaffat en Landseer och kikade på landseerklubbens hemsida, där hittade jag er.
 
Vår förra hund blev i unga år skrämd, då blixten slog ner bara 50 meter ifrån henne. Efter denna händelse var hon totalt skräckslagen vid Nyår och Påsk.
För ett par år sedan fick jag tips om Dr Bachs blomsterterapi. Five Flower Remedy, Räddningsdroppar för akutsituationer. Fungerar på både människor och djur.
Jag testade detta på min hund och minsann...Hon var inte helt oberörd av att det small ute men hon var så mycket lugnare och hennes hjärta som tidigare slog så att det nästan stannade hade nu lugnare slag.
Jag kan varmt rekommendera dessa droppar!
 
 
Mvh Ingela

 

---------------

28 Dec 2009

Vi är två vuxna, en hund och en katt som vill delta. Med hälsningar! Jag har redan i dec. skrivit en insändare i lokaltidningen och ett medborgarförslag som tyvärr först kommer upp i Borgholms kommunalfullmäktige i första omgången jan. 2010. Mvh E.K.

 

---------------

28 Dec 2009

 

Min snart 5 åriga JRT är livrädd, till den grad att jag är rädd han kommer dö utan rädsla och den stress det medför.
Tabletter från vet. hjälper inte, i år försöker jag fly ut på landet men är rädd inte kommer hjälpa.
Han är redan rädd, trots regler i vår stad som säger att fyrverkerier inte får smällas förutom 00.00-03.00 på nyårsafton.
Smällandet började några dagar innan julafton redan. I skrivande sunt ligger han under sängen och skakar och är okontaktbar.
Tilläggas kan att han var inte rädd för fyrkerier sina 2 första nyårsaftnar, utan det kom när han var 3 år.
Och rädslan för allt som smäller håller i sig bra länge efter nyår, valborg etc.
Det finns inget jag kan göra för att lindra hans rädsla och det ger mig väldigt stor ångest. / Fröken Ångest

 

---------------

28 Dec 2009

Hej!

Min hund Inez (nu 4,5) blev som liten valp utsatt för en okunnig persons handling. Ett barn kastade ut en smällare från ett öppet fönster, detta var mellan två hus som stod ganska tätt och ljudknallen över våra huvuden blev oerhört stark. Efter detta är min hund livrädd flera veckor runt nyår.

Vi har tidigare år gett Serene Um, haft neddragna persienner och hög volym på tv och stereo. Promenaderna har tagits i en skog långt bort ifrån allt vad fyrverkerier heter.

 

Förra året åkte vi till svärföräldrarna som bor i en mindre ort och firade hemma med dem, barnen lämnade vi kvar och vid halv tolv satt vi oss, matte, husse och hunden i bilen på väg hem mitt på E22:an när värsta smällandet pågick.

I år har vi dock använt oss av DAP halsband och det verkar ha bra effekt på Inez så även DAP doftgivaren ska pluggas in…

Under en kisspromenad idag (27/12-09) brann det av raketer/smällare på nära håll. Husse kom in med Inez och gick för att prata med ungdomarna som inte hade en ANING om att det  de just gjorde var olagligt, det var då det slog mig… De kanske inte vet, ingen har informerat dem. Föräldrar bara köper ut för att barnen ska ha lite kul och spännande att göra under lovet, men att de utsätter djur och människor för lidande är det omedvetna om. Lika omedvetna som att det kan bli ödesdigra följder om något går snett…

 

Kanske borde man informera i skolor, skicka ut lite information som kan diskuteras i klasserna, göra grupparbeten runt, främst högstadiet?! Är det något ni funderat på?!

Fyrverkeri i sig tycker jag är ett spektakulärt skådespel, men det måste begränsas till nyår, kanske man skulle kunna få föreningar och affärsinnehavare att stå för skådespelet. Ett stort och vackert fyrverkeri, inte massa ungar som springer runt och skjuter här och där i flera veckor både före och efter nyår…

 

Annars måste jag säga att i min kommun Norrköping så är det fler och fler affärsidkare som INTE säljer fyrverkeri och det är jag jätteglad för. Jag brukar propagera på min blogg för ett smällfritt samhälle och har så gjort även i år. http://blogg.passagen.se/liri om man söker på smällarupproret så får man upp ca 15 inlägg i ämnet. 

Min hund Inez och jag önskar alla en lugnt nyår!/ Mvh Linda & Inez

 

---------------

11 Dec 2009

 

Det skulle vara bra att gå ut med till media om en bojkott till dom som säljer raketer mer än 1 dag innan nyår, Vi är många och året är långt, så då får dom nog att tänka på kassasvinet  som försvinner.

---------------

 

9 Dec 2009

 

Hejsan jag har en hund som har ett rent helvete vi nyår. Redan två veckor innan börjar du smälla tills två veckor efter nyår. smäller det så blir han livrädd och blir så stressad så han struntar helt enkelt i att göra sina behov. Har vart till veterinär och fått örtlugnande eller vad det heter funkar inte ett dugg. Vill inte riktigt ta chansen med starkare lugnande. Har även försökt med cd skivan, flera månaders träning innan men han hör skillnaden. avledande funkar inte det heller har försökt allt.  Så mina nyår består av neddragna gardiner tven eller radion högt på och en livrädd hund som ligger och skakar inne i badrummet. Utan att ha gjort sina behov eller käkat på hela dagen. Pga smällandet.
Här i Uppsala, Gottsunda, tar inte folk hänsyn till hundarna utan kan bränna av en smällare bara 10-20 meter från hunden. Och inne på gårdarna
Visst att smälla fyrverkerier är fint så det ska man inte ta bort. Men begränsa det genom att man bara får smälla vid 00.00 slaget på nyår.
Riktigt bra hemsida by the way.
 
Moa
---------------

 

9 Dec 2009

 

Hej

 
Jag var mycket aktiv i smällarupproret i fjol och fick bl.a. Svenska Spaniel och Retrieverklubben samt Flatklubben att skriva under.Jag kontaktade resp.ordförande direkt.
 
Jag bor i en kommun(Staffanstorp) som tydligen tycker att frågan är ointressant(?) för inget görs i varje fall.
Jag har vid några tillfällen kontaktat kommunens avdelning för "Säkerhet l Trygghet" (haha!) och skrivit långa brev om varför de skulle ta tag i detta problem.För här är det verkligen ett problem eftersom det pågår (om än sporadiskt) smällande HELA ÅRET!!!!
Vet inte vad det är för märkliga individer som bor här men någon konstig böjelse måste dom ha eftersom dom tycker att man måste "fira" allt med smällare.Så en helt vanlig lördag så kan det börja smälla av ett antal.
 
Här nedan har jag kopierat in min "korrespondens" med berörd avdelning.
De enda som tydligen har tagit till sig kritiken är ICA för enl. uppgift tänker dom inte sälja raketer/smällare i år. Hoppas att detta kan vara till någon nytta i vår kamp.
Mvh/Djurvän
 

Hej

 
Ursäkta dröjsmålet med mitt svar.
 
Vi har lyft frågan till kommunledningen som givit Kommunjuristen ett uppdrag att utreda vilka möjligheter kommunen har att angripa problemet.
 
Återkommer med svar så fort jag har något konkret i sakfrågan.
 
Med vänlig Hälsning//Michael

 
Hej!
Tack för ditt svar.
Ja det låter ju bra med väktarbilarna......men jag kan bara säja att här ute vid reningsverket med omnejd var dom i varje fall inte vad jag kunde se. För här omkring var det ungefär som i krigshärjade områden.
 
Saken är ju den att föräldrar släpper ut glinen ensamma med smällare och tändare så slipper ju dom ta hand om ungarna ett tag. Jag kan garantera att 99,5 %av alla dessa smällare (i varje fall efter nyårs afton) avfyrades av personer som inte överhuvudtaget har rätt att hålla i och än mindre köpa någon smällare själva. Man undrar ju vem som säljer till dessa samt var får dom alla pengar ifrån osv. Om mjölken går upp 10öre/lit så blir det ramaskri men att ödsla pengar på denna skit går tydligen bra.
 
Mina förslag är:
1. Stenhård kontroll av försäljningsställena. Samt en stark begränsning av dessa. Det kan ju inte vara rimligt att det i en liten håla som Staffanstorp får säljas i nära nog varenda möjlig och omöjlig butik.
 
2. Eftersom SMÄLLARE sen länge är förbjudna så borde dessa väl inte få säljas eller?
 
3. Få de snikna handlarna att ta sitt ansvar, för det måste ju vara en lönsam affär i annat fall hade ju inte problemet uppstått.
 
4. Anordna ett fyrverkeri i kommunal regi (ifall det nu är nödvändigt). Till och med jag själv hade varit villig att lämna ett litet bidrag till detta TROTS att jag avskyr allt vad smällare/raketer heter och har f.ö. aldrig skjutit någon själv.
Det hade ju knappast varit konstigt med något gemensamt eller hur? För inte begär väl folk att få ha ett eget valborgsbål i varje trädgård.... och för mej är det inte någon större skillnad.
 
Varje år har vi fått plocka skit efter marodörerna såsom pinnar, "raktetlik", högar med fimpar (troligen används cigaretten att tända på med) krossade glas både i trädgården och utanför osv, osv.
 

Normalt sett så bryr jag mej inte ett spår om vad andra gör och inte gör. Men när det drabbar en själv och ens husdjur (som ju måste räknas vara oskyldiga) då får det fan i mej vara nog.

 

Hej

Med tanke på utmärkelsen som kommunen erhöll i oktober så vore det ett "smart drag" och dessutom en chans för kommunen att för en gång skull visa sig i ett possitivt sammanhang, inte minst för oss som tycker att allt vad smällare heter är ett otyg och dessutom en stor miljöbov (i händelse av att man inte bryr sig om alla våra livrädda husdjur).
 
Därför uppmanar jag Er att ansluta er till det av Svenska Kennelklubben anordnade SMÄLLARUPPRORET. www.smallarupproret.se
 
Detta årsslut (2008) har varit ännu värre än något år tidigare. Det började smälla runt den 15 december och fortfarande nu i lördags kväll hördes dessa förbannade smällare. Det kan inte vara rimligt att alla livrädda gamla o små barn samt alla vi tusentals djurägare ska behöva flytta ifrån kommunen och ut i ödemarken för att få ro någon gång.
 
Staffanstorps kommun brukar ju gilla att synas och berättar ju ofta och gärna hur bra "vi" är här. Så därför är mitt och många andra medborgares förslag att Ni nu har möjlighet att dels göra en insats genom att gå i spetsen för att få en drägligare tillvaro. Börja med att skriva under denna lista.
 
Det finns inte heller något som hindrar att det införs bättre regler och restriktioner som ska gälla i den egna kommunen. Jag kan lova att Ni kommer att åtnjuta viss respekt på bred front.
 
Som kuriosa kan jag berätta att jag personligen har lyckats få två stora hundorganisationer att ansluta sig. Medlemsantalet i dessa föreningar överstiger mångfaldigt (ca x10) Staffanstorps kommuns invånarantal.
 

Jag förutsätter att detta mail inte hamnar i papperskorgen.

 

Hej,

 
Nej, våra inkommande mail från Säkerhets- & trygghetslinjen kommer aldrig in i någon "papperskorg". Denna linje är en av våra viktigaste länkar för att ta tillvara medborgarnas synpunkter avseende området säkerhet och trygghet.
 
Delar också helt din uppfattning, vi har analyserat årets nyår och precis som du säger var det en av de värsta vi haft någonsin.
Det vi gjorde innan nyår, var att dubbla antalet väktarbilar som ronderar kommunen för bl.a. våra medborgares skull, så i stället för 1 bil hade vi mellan 2-3 bilar patrullerande här - deras rapporter visar också att de avstyrde en mängd fall av raketbeskjutningar som hade orsakat än mer skador. Polisen förstärkte sina insatser och likaså Fältgruppen, deras rapporter vidimerar väktarnas.
Dock kan kommunens och polisens resurser ej vara överallt samtidigt. Här krävs att vi alla gemensamt hjälps åt.
 
Dock har vi rapporterat de oacceptabla problem vi hade avseende raketer och andra pyrotekniska produkter till vår kommunledning för vidare åtgärd.
 
Detta mail kommer jag också vidarebefordra till Kommunstyrelsens ordförande så att vi kan vidimera att våra åsikter delas av er medborgare.
 
Har du fler synpunkter, förslag etc. hur vi kan komma tillrätta med aktuellt problem lokalt är du välkommen att höra av dig.
 
Med vänlig hälsning
 
Michael Marklund
Säkerhet & trygghet
Staffanstorps kommun

 

---------------

 

9 Dec 2009

Hej såg att ni ville ha in erfarenheter.
Jag har personligen Aldrig haft några problem med nån av mina 4 hundar (Schäfrar och Cavalier, men de spelar igen roll vad rasen är egentligen) genom åren, ingen har varit skotträdd eller visat rädsla på nyår... MEN jag vet att de finns massor med djur och människor (små barn, gamla, krigsdrabbade mfl) som mår dåligt, bla en nära släkting som alltid fick ge sina hundar (Schäfrar) lugnade vid fyrverkeri.
Med risk för påhopp, men kan den höga siffran rädda hundar bero på att man inte tränar hundarna på skott, å sen får de en chock på nyår? Och är förstörda för alltid! För de är INTE trevligt för dem.
ÄVEN om man tränat innan tror jag att de är en jobbig upplevelse, fast de inte visar det! 
Jag tror iaf inte att de skadar att vänja hunden vid skott. Det finns ju såklart hundar som inte klarar av det fast man man tränar. Men kanske kan man minska obehaget lite (för icke sotträdda hundar) genom träning?
Jag hoppas att fler människor stödjer detta uppror även om deras hundar inte lider nämvärt, för vi MÅSTE tänka på andra!!!
Jag tror inte man kan förbjuda fyrverkeri helt, men abslut ha de under kontrollerande former, man måste väl inte smälla hela tiden, flera dagar!!!
Varje kommun kan väl hålla ett fyrverkeispel på nyår, som vi nu pratar om, så kan ju alla titta samtidigt. Butiker får ett förbud att sälja till privatpersoner osv.
Hoppas, Hoppas detta kan ske...
önsketänkande kanske men tycker inte vi ska utsätta våra bästa vänner för detta onödiga smällande.
 
mvh Ida
 

---------------

 

9 Dec 2009

Har haft 4 stycken hundar sedan 1979. Från början var inte någon av dem rädda för skott, åska eller smällare, men några av mina grannar älskar när det smäller och tjuter mycket och högt. När jag vänligt har bett dem att inte smälla intill vårt hus och förklarat varför, har de (barn/ungdomar med föräldrars vetskap) kastat smällare in på vår gård.

Mina hundar har krupit runt på golvet, skakat och gnällt när de börjat smälla från juldagen ända fram till trettondagshelgen!  Alltså i två veckors tid!

Jag har varit tvungen att dra ner persiennerna och lägga på en ljudkuliss av hög musik för att dämpa ner ljudet utifrån och att proppa bomull i öronen på hundarna.  Jag har till slut varit tvungen att utackordera mina hundar till en god vän över dessa helger, då mina hundar mått riktigt dåligt. Har inte kunnat vara ute och gå med dem, då det helt utan förvarning smällt eller skickats upp en tjutande raket precis bredvid oss.

Mina hundar har efter detta även reagerat starkt när det åskat, då har de blivit darriga och krupit ihop. Gevärsskott har fungerat bra då vi bor i närheten av en skjutbana och sedan de varit valpar tränat och lekt när det skjutits där.

Om det bara skulle smälla på tolvslaget på nyårsafton och inget mera så skulle smällare inte vara ett sådant stort problem. Och förresten förbjöds inte smällare som smällde på grund av djur och människors rädsla?

Jag avskyr nyårsaftnar på grund av dessa smällare och fyrverkerier då jag sett vad de ställer till med bland djur och människor.

Jag hoppas att alla fyrverkerier som smäller förbjuds.  Att vi får ett gott och smällfritt nyår står högt på min lista.

Med Vänlig Hälsning/ Helena Björkman Östhammar

---------------

 

9 Dec 2009.

Jag har personligen Aldrig haft några problem med nån av mina 4 hundar (Schäfrar och Cavalier, men de spelar igen roll vad rasen är egentligen) genom åren, ingen har varit skotträdd eller visat rädsla på nyår... MEN jag vet att de finns massor med djur och människor (små barn, gamla, krigsdrabbade mfl) som mår dåligt, bl.a. en nära släkting som alltid fick ge sina hundar (Schäfrar) lugnade vid fyrverkeri.
Med risk för påhopp, men kan den höga siffran rädda hundar bero på att man inte tränar hundarna på skott, å sen får de en chock på nyår? Och är förstörda för alltid! För de är INTE trevligt för dem.
ÄVEN om man tränat innan tror jag att de är en jobbig upplevelse, fast de inte visar det! 
Jag tror iaf inte att de skadar att vänja hunden vid skott. Det finns ju såklart hundar som inte klarar av det fast man man tränar. Men kanske kan man minska obehaget lite (för icke skotträdda hundar) genom träning?
Jag hoppas att fler människor stödjer detta uppror även om deras hundar inte lider nämvärt, för vi MÅSTE tänka på andra!!!
Jag tror inte man kan förbjuda fyrverkeri helt, men absolut ha de under kontrollerande former, man måste väl inte smälla hela tiden, flera dagar!!!
Varje kommun kan väl hålla ett fyrverkerispel på nyår, som vi nu pratar om, så kan ju alla titta samtidigt. Butiker får ett förbud att sälja till privatpersoner osv.
Hoppas, Hoppas detta kan ske...
önsketänkande kanske men tycker inte vi ska utsätta våra bästa vänner för detta onödiga smällande.
 
mvh Ida

---------------

God fortsättning, helst i stillhet

1 januari, 2009 10:49
Vill man var cynisk kan man säga att nyårsfirandet blev högst traditionsenligt.

De smarta höll sig inomhus, i bästa fall bland släkt och vänner i fridsam gemenskap, andra såg till att olycksstatistiken fick sitt. Bland mycket annat:
En tolvårig pojke skadades av en nyårsraket i Gråska i Hallstavik när familjen fyrade av en så kallad raketkista i trädgården.

I Bromölla träffades en tonårsflicka av en raket och fick föras till sjukhus för kontroll.
I Karlshamn träffades en man av en raket i nacken. Han fördes till sjukhus med brännskador och enligt
I Skåne har ett 30-tal bränder rapporterats.  Polisen har också fått in klagomål på att folk har handskats vårdslöst med raketer och smällare.

Bland annat träffades en liten flicka i Vårby av en smällare. Och i Strängnäs brann en bil som antänts av fyrverkerier.

Med risk att betraktas som hopplös gnällspik: är det inte ändå dags att på allvar debattera nyårsfirande där snedskjutargäng efter snedskjutargäng okontrollerat öser i väg pyroteknik i tättbebyggt samhälle?

I mina kvarter vaknade barnfamiljer och alla andra omilt redan kl 0530 nyårsaftons morgon. Någon hade fyrat av en trälåda med raketer på Mariehällsvägen. Så omtänksamt. Så hänsynsfullt. Så oerhört korkat.

Trälådan står givetvis kvar och så att göra tills Entek gör en insats, eller vem det nu blir.

För min del är det uppenbart: En hygglig årgångschampagne och dess kork smäller högst. Den i ämnet bildade vet dessutom att en professionell öppning av flaskan endast ska resutera i ett dovt “schmmmpf”, inte en knall.

Gott nytt och god fortsättning och förhoppningsvis en tystare nyårsnatt framöver.

Stephan Wagner/ Ledarbloggen hd.se

---------------

Nu har vi samma elände här igen. Nyår. Här har barn och ungdomar
sprungit runt och smällt raketer i tre veckor före nyårsaftonen. De riktar dem
mot husfasader, fönster, förbipasserande och djur. Om någon blir rädd
skrattar de bara.
 
Det här måste få ett stopp någon gång. Jag har tre hundar själv, två
av dem är lugna för de har inte blivit utsatta för något, men den tredje
hunden jag har är så rädd, så att hon håller sig ända till morgonen
efter när det smäller. Hon vill bara hem igen, och nästan kryper utefter
marken. Hon ska inte behöva ha det så här.
 
De här barnen och ungdomarna är ju djurplågare .Dessutom  är det väl
enligt svensk lag förbjudet att använda sig av raketer när man är under
18 år. Barnen jag ser som smäller raketer är runt tio och yngre. Den
äldste kan vara 13 år.
 
En skärpning av lagen vore på sin plats, försäljning bara 2 dagar före
nyår, och bara hos vissa handlare. Inte små kvartersbutiker för det är
där de säljs nu.
Uppskjutning bara på anvisade platser så kan de som tycker att det är
vackert att se på ta sig dit vid 12-slaget.
Det kanske skulle få bort okynnesskjutningen av raketerna i tätbebyggda
områden.
Barnen har ju inte roligt, de är bara ute efter att "göra bus" och den
sortens bus är verkligen inte roligt att utsättas för.
 
Stoppa okynnessmällandet NU! / Alice, Göteborg
--------------- 
Hejsan

Jag hittade er sida idag och var inte sen på att stödja er. Jag har
lämnat mitt brev på min kommun för en stund sedan och jag hoppas någon
reagerar.
Jag har en hund här som är så rädd att hon hyperventilerar och
slutligen svimmar. Så håller hon på hela kvällen. Jag provade lugnande förra
året och det gjorde henne inte mindre rädd, bara slö. Jag blir så förbannad
på alla föräldrar som låter sina barn springa ute hela helgen och sabotera
hela området med smällare, dom tycks inte förstå vilken skada dom gör.

Sen blir jag förbannad på alla insändare man läser i vår lokaltidning om att VI
hundägare är maniska. Det måste ske en ändring och jag är villig att
göra mitt för att få ett lugnt nyår 2009. / Petrah
--------------- 

 

Min familj förlorade våran hund den 19 december 2006 pga. fyrverkerierna.
Han slet sig med koppel och allt och blev påkörd. Förstår inte varför det
ska vara så svårt att hålla sig till nyårsafton?
 
Och alla butiker som ska ha "provskjutningar" och uppvisningar dagarna
innan nyår, varför? Folk köper lika mycket raketer ändå.

Men ska de nu ha det så kan de i alla fall gå ut med det i TV, radio, tidning och på internet så att alla djurägare vet om det.
 
Tänk även på alla hästar som man inte hinner ta in när det skjuts oförberett, de kan lätt få panik och spränga igenom staket och liknande.
Så om det inte hjälper att säga att vi vill detta för djurens skull så kan man ju istället vända på det. Vill folk riskera att köra på exempelvis en häst och själv sätta sitt liv i fara? /Roxanne

---------------
 

Saxat ur min blogg. Mina upplevelser av smällare.
Är det förgäves?
Snart är det dags för nyår.

För många en glädjens dag med god mat, dryck och gemenskap med goda
vänner, kanske en fest eller en krogrunda? Jag läser och hör om människors
planer på allt roligt de ska göra och jag vill bara gråta...

För en stor del av befolkningen är denna helg en plåga. En plåga som
återkommer varje år, alla år. Det börjar redan efter jul om man har
otur och bor i ett tätbefolkat område med glada barnfamiljer, tonåringar och
vuxna med ett pyrotekniskt intresse. Smällarhelvetet. Jag skriver helvetet
för det är så det måste kännas för dem som lider av det. Människor
som varit i krig återupplever ofta hemska minnen vid ljudet av smällare och
raketer. Barn som någon gång fått en smällare kastad efter sig, bränt
sig eller till och med förlorat en kroppsdel, tycker nog inte heller att det
är så roligt att bli påminda.

För oss som har husdjur som är rädda är det fruktansvärt i olika grad.
En del katter "bara" gömmer sig under sängen, struntar i att äta, går inte
på toa och kommer inte fram förrän det är över. En del dör av skräcken.
Jodå. Det är faktiskt så att de kan hamna i chock som inte går att
häva och då är det avlivning som gäller.

Vi har en hund i familjen som många som läser här vet. Nio nyårsaftnar
har hon upplevt. I ren terror. Vi tog henne när hon var tre år gammal och det
nyåret glömmer jag aldrig. Jag gick ut med henne för att pinka och när
vi hunnit halvvägs upp till skogen så small det någonstans i grannskapet.
Inte ens särskilt nära, men det räckte. Hon skrek rakt ut! Jag har aldrig
hört en hund skrika på det sättet...som ett spädbarn i ren panik. Hon föll
ihop på marken och började kräla hem medan pink och bajs bara rann ur henne och hela tiden detta obeskrivbara skrikande. Jag grät så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Ingen hade varnat mig om att det var så illa, hennes
"skotträdsla" som de sa. Väl inne i lägenheten igen så gömde hon sig
under sängen och flåsade så hårt så jag trodde att lungorna skulle brista
på henne. Hon vägrade att äta och dricka. Nästa gång hon förstod att hon
skulle ut så tömde hon blåsan i hallen och bajsade i trappan. Det är
det värsta jag har varit med om.

Glada grannar tyckte att det var en bra idé att ställa sig på trappan
utanför porten och smälla för glatta livet så att deras barn som stod
på balkongen skulle kunna titta på. Jag ringde polisen och de hade ju så
klart inte tid att åka ut och kolla såna saker. Bra att förbjuda smällare
inom bostadsområden men vem bryr sig när ingen har tid att kontrollera att
lagen efterföljs?

Dagen efter skrev jag brev till de största leverantörerna av fyrverkerier
och berättade om vårt nyår. Tre olika brev. Två svarade inte alls. Den
tredje sa att jag var en oansvarig hundägare som utsatte min hund för ett sånt lidande och borde avliva henne. SKA MAN AVLIVA DE RÄDDA BARNEN OCKSÅ??
Eller de som då varit med om krig i Jugoslavien och inte vågade gå ut för att
minnena sköljde över dem? Jag orkade inte ens bemöta brevet.

Med åren har vi provat olika metoder för att dämpa hennes rädsla.
Lugnande tabletter som gjorde henne fullständigt lealös men lika rädd för det.
Förstå att vara livrädd men inte kunna röra dig? Inte kunna fly? Det
har vi aldrig gjort om. Vi har provat kassettband med smällarljud. Det går hur
bra som helst. Hon hör skillnad på inspelat ljud och verkligt ljud så det
hjälper ingenting. Vi har provat att låsa in oss i badrummet med henne,
läsa en bok högt, ha radion på, allt för dränka ljudet. Men icke. Jag har
sovit bredvid henne på badrumsgolvet för att hon inte ska behöva vara ensam i sin fasa. Allt ovanstående har varit förgäves och fel.

Det enda som gjort att det sakta blivit mer uthärdligt för henne är att
ignorera hennes rädsla. Inte låtsas om att vi ens hör att det smäller
eller låter. På det viset har vi gått från den värsta nyårsaftonen
någonsin till att hon numer ligger i badrummet och flåsar hela dygnet. Hon kommer fram ibland och söker vår bekräftelse som hon då inte får. Vi får inte
trösta henne, inte prata med henne, inte titta på henne. Gissa om hon funderar på varför hon plötsligt inte finns för oss? Men det är enda sättet. På
det viset är hon inte lika paniskt rädd eftersom inte vi visar en enda
känsla inför smällandet. Däremot varar hennes skräck länge efter nyår,
precis som alltid.

Det är en kamp att få henne att gå ut. Att gå längre än utanför dörren.
Jag har fått förklara för alla våra grannar hur det ligger till, lägga
lappar i allas brevlådor och vädja om att de inte ska smälla på nyår.
En del lyssnar och är förstående, en del inte.

Varje år läser vi i tidningarna om alla skador fyrverkerier och smällare
orsakar. Ett öga här, ett finger där, ett ansikte bortsprängt!! Och ändå fortsätter det. Ändå ramlar det ner reklamblad i brevlådan om var man
kan köpa de största, de bästa, de billigaste!

Återigen vädjar jag: snälla medmänniskor, tänk er för innan ni köper
smällare. Tänk på alla människor och djur som lider och skadas. Visa
mig och alla andra i min situation att det finns hopp...
....att det inte är förgäves / Helen
---------------

 

"Jag bor i en kommun som inte tillhör de kommuner som har störst sociala problem, så normalt smälls det här mest någon vecka eller två runt nyår.
Men redan att det någon gång ibland, när som helst, kan skjutas av en t.ex.
stor fyrverkeripjäs (någon som provskjuter lite inför nyårsafton?) är illa
nog. Jag har två hundar. De kommer bara släppas ut för att kissa och bajsa
under den mörka delen av dygnet under denna period.

Jag cyklade ner till affären en kväll i mellandagarna och handlade mat. På
hemvägen såg jag hur någon började skjuta upp stora raketer från mitt
kvarter. Den som sköt sket fullständigt i att hundratals människor och
djur i närheten blev överraskade, rädda och störda.

Jag steg av cykeln, tacksam att jag inte hade farit omkull och slagit mig,
gick in i skogen och väntade någon timme innan jag kunde komma till
tryggheten i min bostad. Jag mötte inte en enda människa på hela tiden
på hemvägen. De satt nog och sökte skydd i sina hem. Inte många går en
avslappnad promenad på kvällen den här tiden på året.

Att polisen inte lägger några resurser på att se till att reglerna kring
fyrverkerierna efterlevs tycks bero på teorin att om bara folk får leva
rövare minst en dag om året så avhåller de sig resten av året.

Men varför då bara ha en Smällardag? Varför inte också ha en Snattardag, en Köra för fort-dag, en Klottrardag och en Krossa rutor-dag? Så att folk får chansen att leva ut sin uppdämda frustration över att leva i ett samhälle där
man övriga tider på året förväntas följa lagen och ta hänsyn till sin
omgivning.

Nej, förbjud fyrverkerier för privatpersoner! Låt varje kommun ha en
officiell fyrverkeriplats i stället som folk kan gå till. Eller förbjud
åtminstone folk att köpa STORA fyrverkerier! Det handlar ju faktiskt
ibland om vapen som kan döda både husdjur och människor om man har otur.
(Ja, man kan också skjuta av fyrverkerier mot den som man vill jävlas
med, men det är som tur är mindre vanligt)

Denna nyårsafton, liksom alla andra, åker jag till stugan. Men jag tycker
att det är för jävligt att man inte ska kunna känna sig trygg och kunna
beskydda sin familj i sitt eget hem."

"Nej tack till bomber i händerna på civila" /GM Upplands Väsby
---------------

Hej!
Bor i Malmö, nära Rosengård. Där smäller det fler "bomber" än någon
annanstans, känns det som. Har en blandis som inte vet vart han ska ta
vägen av rädsla.

Igår 28/12 började smällandet kl.01 och varade till kl.03 med
några pauser mellan. Vem blir inte rädd då! Förbjud skiten.!!!!

Stöder er helhjärtat!/Matte Eva
---------------

 

Till: Östermalms stadsdelsförvaltning

Ang: Fyrverkeri måndag den 17 november 2008 kring 21:30

 

Helt oförväntat brakade ett ljudbombardemang loss just när min man skulle i lugn och ro promenera med vår hund längs Narvavägen. Hunden blev så rädd att han slet sig och sprang hem dragande kopplet efter sig. Från fönstret såg jag honom komma rusande och kunde gå nere, släppa in honom och försöka lungna honom innan jag gick ute för att leta efter min man. 

 

Jag anser att fyrverkeri skall användas endast till Nyår och Valborg. De är farliga för människor, hundar och andra djur, de förorenar luften och jag anser att de är en farlig form av hemfridsbrott. 

 

Om myndigheterna inte förmår begränsa användandet av fyrverkeri, de kunde åtminstone begära att folk som anser sig måste fira något på detta sätt ger varning via TV, radio och lokal tidning. Då kunde folk och djur hålla sig hemma. Ingen skulle behöva lida hjärtslag, inget djur i skräck springa framför någon cykel, bil eller buss på grund av fyrverkeri.

 

Vad tänker Ni göra? /CA

---

From: "Anders Lindgren" <anders.lindgren@norrmalm.stockholm.se>

Date: tisdag 18 nov 2008 12.53.23 GMT+01:00

 

Hej

Det var en tråkig upplevelse som du beskriver. Tyvärr kan stadsdelsförvaltningen inte vara till mycket hjälp i frågan annat än

upplysa de som ringer oss att det fordras polistillstånd för att anordna fyrverkeri.

 

Nedan är vad som står i ordningslagen 3 kap Allmän ordning och säkerhet.

 

7 § Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.

 

Hälsningar

 

Anders Lindgren

chef Parkmiljögruppen

Norra Innerstaden

Norrmalms stadsdelsförvaltning

tel 08 508 09306

mobil 0706 12 09306

Besöksadress Tulegatan 13

 

---------------

Hej, Jag ville bara säga så här..Jag kan för inget i mitt liv vilja
förbjuda fyrverkerier. Inte med allt gott dem gjort i mitt liv. Men jag
förstår er alla som inte anser att de är värdiga att finnas p.g.a. era
hundar m.m. All respekt i världen för det. Dock tänker jag personligen inte basa för något förbud.
Det jag ville säga som gjorde mig glatt överraskad på hemsidan var tonen.
Det fanns en negativ klang mot fyrverkerier i högsta grad, men jag läste sammanställningen från brandförsvaret. Och jag må säga att det var gripande och mycket bra att läsa. Fler borde göra det absolut, även vi som faktiskt uppskattar fyrverkerier. Säkerhet kan aldrig nämnas för många gånger. Och börjar man respektera de lagar och regler om finns kommer det inte bli några problem heller. För att folk vill smälla en gång om året eller två på som dagsläget mellan typ 18:00 till 02:00 kan ju även ni medge att vi måste gå föra det. Problemet är att fyrverkerierna säljs på tok för tidigt, Men det skall jag inte klaga på. Snarare vill jag klaga på de oansvariga ungdomar och föräldrar som accepterar respektive att skjuta
3 veckor innan nyår och sedan köpa nytt när det är slut för att smälla vidare fram tills någon vecka eller två efter nyår. Det ger fyrverkerier ett dåligt rykte om något! Respekt för varandra och lagar, respekt för vad fyrverkerier faktiskt är och lite medmänsklighet det är vad som fattas. Det kan aldrig uppnås med något förbud, inte enligt mig. Som så många andra vet jag att fyrverkerier aldrig kommer kunna förbjudas. Kanske enligt lag, men resten av världen lär inte sluta med fyrverkerier. Därför kommer olaga import i sådana fall alltid ske. Se bara på knark, är inte det olagligt? Ändå flödare det som aldrig förr. Kanske man skall ta tag i fyrverkerifrågan på allvar! Få någon att reagera, bland oss oinsatta människor. Som grannar och andra som aldrig brytt sig, bara funderat kort kring fyrverkerier. Få alla att vakna, få lite förståelse för vad det är och hur man kan hantera det säkert och ansvarsfullt. Gå ut i medierna och föra fram säkerhetsbudskap i stor skala, som vid bilförsäljningens säkerhetsreklam.

Jag önskar er alla gott  nytt år i förväg, hoppas ni kan ha överseende med smällare en dag om året. Men det övriga "Pang-pang" meningslöst vandalisering med fyrverkeritjafset" förstår jag att ni som berörs extra hårt av som hundägare, stör er på.

Jag må vara 15 år gammal, hela mitt liv har jag älskat fyrverkerier, det är en del av mig, något ingen kan ta ifrån mig. Men om ni tänker nu, det jag skrev det lät som något annat än en 15årig raketvandal. Men fortfarande köper jag fyrverkerier lik förbaskat. men vet ni vad? Skälet till att jag aldrig gjorde en människa förnär med fyrverkerier, aldrig vandaliserat elle trakasserat såväl objekt som djur med fyrverkerier är att jag älskar det. Vem vill ge något man håller av dåligt rykte? Jag jobbar aktivt varje dag typ med att få folk i min närhet att fatta att fyrverkerier kommer bli hatade så länge folk använder dem fel och vid fel tillfällen. När de används rätt kommer INGEN kunna säga att det skall förbjudas, för vid rätt
användning finns det få saker som slår en fyrverkerishow!
Med all respekt och med vänliga hälsningar. / Nelly 15 år.
 

---------------

Hej mitt namn är Marie Bondesson, äntligen något som kanske kan få bort dessa jäkla smällare. Jag har själv en hund och katter, Hunden är så rädd för dessa smällare och även några av katterna, men tänk på allt vilt ute i skogarna....nä, stopp för alla smällare./Marie

---------------

Hej,
 
jag har 3 hundar varav 2 är skotträdda. Det är inte klokt att det ska behöva vara på det här viset. Det är ju inte bara på nyårsafton man smäller utan det är flera veckor både före och efter.

När det är som värst kan vi inte ens gå ut och kissa. Det är inte ens att tänka på.
Hundarna bara vägrar, dem är helt paralyserade av skräck. Dom försöker trycka in sig under soffan och hittar oftast lite ro till slut i badrummet i hörnet av duschvrån.
 
Ibland under även ramadan smäller man raketer och under påsk och det måste ju finnas oerhört många människor också som lider av detta pangande.
Tänk på alla krigsskadade människor som blir helt förlamade och tror att det är bombning av deras hem på gång. Dessutom sker det oerhört mycket olyckor, både för dem som smäller frivilligt och oss som måste vistas i det ofrivilligt. Nej, helt bort med raketer. Det är inte bra för någon mer än försäljarna som struntar i åldersgränser och om föräldrarna är med eller inte.

Med bästa hälsningar / ~ Annika ~
 

---------------

Good afternoon,

Already April, but the campaign must continue against fireworks.

Fireworks have no place in modern society, they are only the play things for thugs who run riot in our cities, towns and villages weeks before and after the New Year, yet, here we have a minister for defence, Tolgfors, who hasnt got a mind of his own, yet is so arrogant that he would not, could not answer questions

during the interpellation in Jan this year. All he could do was to rabble up previous rules and regulations from years ago, stating that they are working well.

For the past 2 months I have sent on repeated occasions emails to him and his dept, yet still no reply.

What more could I expect from such a arrogant minister.

Regards/George

---------------

 

Hej!

Jag tycker att Smällarupproret är ett utmärkt initiativ. Jag bor med båda mina hundar i ett stort radhusområde som är mycket katt- och hundtätt.

Smällandet börjar ett par månader före nyår och fortsätter långt in på våren här.

Varje storhelg är det likadant. Nu har smällare börjat användas vid andra bemärkelsedagar också, så nu smälls det året runt.

 

Vår skola brandhärjades mycket svårt här i Krusboda, Tyresö, för bara ett par år sedan, då barn lekt med smällare. Smällandet dämpades bara en kort tid, men när skolan var uppbyggd igen, sjönk händelsen i glömska. 

Husen inom detta område är så tätt byggda så att en eldsvåda skulle kunna orsaka en fruktansvärd katastrof.

 

Jag hör många oroliga hundägare förfasa sig när nyår närmar sig. En del kan resa till lugnare platser, men många försöker ta till lugnande preparat som deras veterinärer skriver ut. Hur våra vilda djur, som finns nära inpå oss, upplever detta krigsliknande scenario, kan man bara gissa.

 

Med vänlig hälsning

---------------

En tysk familj med fritidshus på Öland firade jul och nyår där för ett par år sedan. Till familjen hörde en Bearded collie, som blev så skrämd av nyårsfyrverkerierna, att den flydde i vild panik och kom inte tillbaka. Hunden efterlystes via tidningsannonser, anslag och lokalradio under lång tid, många engagerade sig i letandet, men hunden återfanns aldrig. Man tror att han tog sin tillflykt rakt ut i Östersjön, där han simmade tills krafterna tog slut.

 

Berit Johansson

---------------

Hej!

Jag vill gärna stödja er som privatperson.
m.v.h Carina Papadaki-Wall, Storvreta

 

--------------

Tycker det borde informeras mer om skador på människor och djur. Och det smäller ju från novembers början och långt in i januari. Helt ok om det bara var 1-2 dagar, då man kan gömma sig med djuren i smällfri trakt. Vår ena hund kryper nästan ur skinnet och vet inte vart hon skall ta vägen. / Christin Thor

-------------

Vi vill stödja smällarupproret./Jens. Kabby. Nemi

--------------

Hej,
Glad att ni finns!
Jag har själv en gång haft en underbar, duktig o mycket lovande 
schäfertik, vars karriär gick i stöpet pga att mina dåvarande grannar tyckte det var jättekul att stå utanför mitt sovrumsfönster o smälla av allt vad de ägde o hade i smällarväg.
Det blev för mycket för min tik, som efter detta inte klarade skottproven, trots att mentaltestet gick som en dans. Man blir inte glad.
Jag hoppas verkligen att vi alla tillsammans ska få en lagändring till 
stånd, en lag som man gitter följa upp.
Min hund klarade sig ju dessbättre med livet i behåll, men vi vet ju alla att många har blivit avlivade pga alltför stora skador.
Lycka till / Ann H

-------------

Hej !

Jag stödjer detta till fullo. Jag har väntat på att något mer rejält skall göras i stort som kan tänkas att leda till något. Jag för min del har två hundar, två fantastiska bröder på 3,5 år av rasen Långhårig Collie. Dom är tappra och litar på oss att det inte är något farligt men reaktionen var gång det händer är slående. Det började med att den ena av bröderna plötsligt blev rädd utan att ha varit det innan och det var otroligt jobbigt. (Detta var innan hans bror kom till oss ) Han ville över huvudtaget inte gå ut. Han skakade och gömde sig... En gång kissade han inte på 1,5 dygn...! Till slut åkte vi ut i skogen och vi fick kämpa med honom länge innan han ens vågade sig ur bilen. Han stod sen och kissade i flera minuter! Vi fick locka honom med allt för att få honom att ens röra sig. Tålamodskrävande över gränserna kan jag säga. Det har trots allt blivit bättre. Förra året var han lika rädd men han kunde hantera sin rädsla på ett annat sätt och blev inte sådär paralyserad som förut. Han gick trots allt med oss och hade tillit till vårt beslut att gå vidare... Klart det hänger massor på oss i det läget. Hur vi agerar och hur vi kan övertyga att ingen fara föreligger. Sen flyttade den andra brodern till oss. Han har aldrig tidigare reagerat men eftersom den första var rädd så tycktes det smitta dessvärre. Så han reagerar han med nu med rädsla.
 
När det gäller detta med fyrverkerier så är det inte ett förbud jag vill åt. Jag tror vi kan stå ut med att det får ske under mycket begränsade tider. Då vet man när det kan komma och man kan förbereda sig för det. Det är ju smällandet som sker när var och hur som helst som förstör känner jag. Innan och efter helger och på vilka platser som helst. Nyår mellan vissa tider är ok under organiserade former.
 
Jag gjorde så här förra nyåret. Jag skrev ett brev och gav ut i området till de närmaste grannarna där jag vänligt vädjade om eftertanke. Om du måste fira med smällare gå åtminstone iväg från närområdet och husen en bit och smäll när det är läge. Inte dagar före och dagar efter. Veckor innan och efter förekommer ju. Jag har ju ingen aning om om detta gjorde till eller ifrån. Det var inte lite smällare men jag skulle vilja tro i alla fall att det led till att någon /några kanske smällde mindre eller inte alls.
 
Jag kommer för min egen del vara den som säger till rejält när jag ser barn och tonåringar smälla när och hur som helst. Jag tänker inte vara tyst längre utan jag tänker berätta och visa vad som händer när detta sker. Jag tänker säga till föräldrar vid tillfälle och göra vad jag kan för att få detta att sluta. Men, tyvärr tror jag inte att det kommer att hjälpa utan att något större händer. Politiker måste ta sitt ansvar i lokalområdet och hjälpa till med. Vara ute och informera och vara med ute och ta sitt ansvar i ärendet. Skola måste vara med. Men till sist men inte minst- de vuxna. Det är ju dom som smäller mest och det är dom som köper smällare och ger vidare till barn och tonåringar eller i många fall är dom som smäller själva. Hur gör vi med dom? Hur får vi människor att förstå att måste dom smälla så måste dom göra det utanför tättbebyggt område och endast under vissa tider på året och tider på dygnet. Det är dit jag vill ha det i alla fall. Under kontrollerade former så vi vet var det sker och när.
Jag vill gärna få ideér och tips om vad jag mer kan göra för att få fram min åsikt tillsammans med tusentals andra.
Vad gör vi mer? jag tänker maila min kommun nu i alla fall om vad jag anser måste göras från deras sida.  
Nu kämpar vi för ändring / Lena Franzén, Rimforsa

----------------

Mycket bra initiativ! Hoppas verkligen att detta uppror får något att hända. Hur påverkar smällarna miljön i övrigt, förutom allt annat lidande?
Jag har själv två hundar, som inte är skotträdda, men jag har bekanta med hundar som har ett helvete. Dessutom tycker jag själv att det är mycket obehagligt med smällandet.
Det är ok att smälla just i samband med själva nyårsfirandet, men

f ö tycker jag det är ett oskick och väldigt osolidariskt mot både djur och människor.
Lycka till med upproret! Jag stöder Ert arbete av hela mitt hjärta.
MVH / Birgitta Nyberg

----------------

Jag vill bara tala om att jag är emot smällare även om min hund inte bryr sig om dom jag är 15, men mitt namn kanske räknas ändå :) //Linnea och wheaten terriern Frodo

-----------------

Hej!
Mitt namn är Marina Billhage och jag arbetar aktivt inom den helt ideella föreningen Föreningen Hundskyddet".
Detta ämne ligger mig varmt om hjärtat då två av mina egna hundar är otroligt rädda för fyrverkerier och jag har även tidigare haft en hund som var helt panisk...
Jag brukar använda mig av DAP som jag i vanliga fall är mkt bra, har även under många år provat Valeriana som tyvärr inte över huvudtaget funkar...
Förra året kapitulerade jag inför lugnande medicin villket jag är emot då det igentligen endast är de yttre symptomerna som inte med blotta ögat kan ses men kjag tror att hunden ligger kvar med all sin oro inom sig i ett luddigt och även halucinerbart tillstånd.
Min Emmy blev riktigt dålig och jag vakade med henne hela natten mitt ute i ingenstans i mörkaste Värmland (som vi hade hyrt ett hus där just för att slippa fyrverkerierna och kunna umgås och mysa med hundarna och familjen och ytterligare en hundfamilj...)fyrverkeriljudet letade sig ned till de djupaste skogarna och hon reagerade mkt negativt på medicinen...

-----------------

Hej!

Åh jättebra hemsida. Jag har redan nu lagt in länk från min kennelhemsida.  
Under "sponsorer", lägg gärna kennelhemsidor också, vi stödjer er!  
Bifogar en söt bild "bojkotta smällare". 
Min kennelhemsida är www.wazin.se / Mvh Christina

 

-------------------------------------------------------------------------------------------